Silikoner

Hur fungerar silikoner i hårvård?
Silikoner lägger sig som en hinna runt hårstråna. Detta kan tillfälligt limma ihop ett trasigt fjällskikt och kluvna hårstrån. Det kan däremot inte laga dem.
 
Det får håret att se glansigt ut, kan göra det halare och minska tovor.
 
 
Är silikoner dåligt?
Ja och nej. Det beror på ditt hår och vad du är ute efter.
 
Om ett hår är i dåligt skick, så kan silikoner bromsa hur snabbt håret klyvs och skydda det skadade fjällskiktet. Vissa tycker även att silikoner hjälper till att skydda håret mot slitage. Om du ofta använder värme på håret så skyddar silikoner och minskar slitaget.
 
Även om silikoner kan få ditt hår att kännas och se bättre ut, så gör det egentligen ingenting för kvalitén på ditt hår. Tvärtom så "döljer" det ditt riktiga hår. Därför vår vissa en chock när de tvättar ur alla silikoner och ser i vilket skick deras hår är.
 
 
Silikoner kan även förhindra/försvåra för fukt, fett och näring att tränga in i hårstråt. Så även om silikonerna får ditt hår att se återfuktat och glansigt ut, så kan det i verkligheten torka ut och "kväva" ditt hår. Även här är det idividuellt.
 
Först och främst så behöver du regelbundet tvätta med sulfater för att få bort silikoner, för att förhindra att du får lager efter lager med silikon i håret, så kallad "build up".
 
Ett hår som naturligt har svårare att ta upp fukt och näring (ett hår med längre porositet) får det ännu svårare om det är täckt utav silikon.
 
 
Ett hår som slukar fukt, men har svårt att hålla det kvar (ett hår med högre porositet av naturliga skäl eller p.g.a skada), har större chans att kunna ta upp fukt trots silikoner och där kan silikoner till en viss grad hjälpa till att hålla kvar fukten.
 
Silikoner kan även täppa till porerna i huden, vilket kan ge finnar och torr hud/hårbotten.
 
Vart finns silikoner?
I mer än man kan tro.
  • I hårvårdsprodukter. T o m i vissa schampon
  • I hudvårdsprodukter
  • I smink
  • I rengöringsmedel
Det kan säkert finnas i ytterligare saker, men här är vart jag har sett dem än så länge.
 
 
Finns det vattenlösliga silikoner?
Vissa påstår det. Själv har jag inte testat, utan bara läst blandade åsikter. Vissa menar att de har fått bort vattenlösliga silikoner med vatten och andra har behövt använda sulfater.
 
Hur vet jag om en produkt innehåller silikon?
Du får läsa innehållsförteckningen. Inte den med svenska namn, utan den med kemiska beteckningar, INCI.
 
Silikoner slutar på:
  • conol
  • xane
  • cone
T ex så är amodimethicone och dimethicone silikoner.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0