Tisdag

Idag och igår har jag slitit på jobbet och känt mig död när jag har kommit hem. I helgen har jag polerat och städat min "nya bil". Därför har det varit lite dött här. Min nya bil är min fars gamla som jag ska köpa när jag har sålt min.
 
Ärligt talat så vet jag inte vad jag ska skriva om idag, men håll utkik de närmsta dagarna så ska ni se att det dyker upp någonting intressantare.

Få håret att växa snabbare

Som hårfantast så är den vanligaste frågan jag stöter på "hur får man håret att växa snabbare". Därför tänkte jag dela med mig av lite tips. Men först vill jag säga att det inte finns någonting som kan få håret att växa fem gånger snabbare, men lite kan man påverka.
 
 
Sedan vill jag också säga att det snabbaste sättet att få lång hår är att ta hand om det så att man inte behöver klippa av för mycket. Om håret växer mellan 12-15 cm om året och man var tredje månad toppar bort två cm så blir håret bara 4-7 cm längre på ett år.
 
Bra kost och en hälsosam livsstil
Först och främst så är en bra kost viktig. Får man inte i sig all näring man behöver så kommer inte håret att växa så snabbt det kan. Kroppen prioriterar nämligen annat först, t ex energi för att arbeta, muskler o.s.v. Håret prioriteras inte och kommer därför inte att växa snabbt och tjockt om man inte äter ordentligt.

Även saker som motion kan påverka. Jag påstår inte att du kommer att vakna upp som Rapunzel om du springer en mil. Men ju bättre kroppen mår, dessto bättre mår håret. Dessutom så är blodcirkulation alltid bra för hårväxten.
 
Kosttillskott
Det finns flera kostillskott som ska hjälpa håret att växa snabbare. Många påstår att det här bara hjälper om man inte äter rätt. Själv tycker jag att jag äter ordentligt, men har ändå fått en positiv effekt av mitt kosttillskott. En vanlig vitamin som är bra för håret är b-vitamin, men annars så finns det tillskott just för håret.
 
Själv äter jag stora hårkuren. Finns att köpa här http://www.shopping4net.se/Haelsokost/Haar-hud-naglar/Kosttillskott/Stora-Haarkuren.htm
 
För mig fungerar den, men framför allt så slipper jag dem eksem som jag drogs med i flera år innan jag började äta det. Det är många som är nöjda med just det här kosttillskottet och det är billigt.
 
Andra kosttillskott som är populära är silica, silicea och priorin. Jag äter själv inga av dem och kan därför inte utala mig om dem.
 
Hårbottenmassage
Att massera hårbotten är någonting som kan hjälpa. Det ökar nämligen blodcirkulationen i hårbotten och kan på så sätt påskynda hårväxten. Jag brukar själv göra det. Tänk bara på att inte massera för våldsamt så att håret trasslar sig eller lossnar. Tänk även på att håret kan bli fett lite snabbare så det kan vara bra att massera när tvättdagen närmar sig om ni är oroliga. Många masserar några minuter varje dag, men jag är för lat för att göra det så ofta.
 
The inversion method
Detta är en lite extremare variant av hårbottensmassage som har blivit väldigt populär. Det finns många som påstår sig ha fått extrem hårväxt av det, men jag tror att det är ordentligt överdrivet. Däremot så är det fullt logiskt om det ändå ökar hårväxten en del.
 
Det går till som så att man lutar huvudet neråt. T ex genom att ligga med huvudet nedåt från soffan eller helt enkelt luta ner huvudet mellan benen. Samtidigt masserar man hårbotten. Detta görs i ca fyra minuter varje dag under en period. En del masserar in en olja och andra masserar bara som vanligt. Detta för blod till huvudet och ökar blodcirkulationen, så det kan mycket väl öka hårväxten. Själv testade jag det här en halv gång, men tyckte attt det var för obehagligt med allt blod i huvudet.
 
En varning bara till er som är sugna på att testa. Gravida bör inte göra det och det kan även vara dåligt för dem med lågt bloddtryck.
 
Koffein i hårbotten/Caffeine rinse
Det här är en metod som kan låta konstig. Man tar koffein i form av kaffe eller en koffeintablett upplöst i vatten och häller det över håret och låter sitta i, i ca 15 minuter innan tvätt. Koffein ökar blodcirkulationen och därför kan denna metod fungera, även om jag tror att många överdriver när dem pratar om effekten. Det kan även minska håravfall.
 
Jag har själv testat det några gånger nu med kaffe. Jag vet inte om mitt hår växer snabbare av det eller inte. Jag mäter inte min hårväxt utan tittar bara med ögonmått hur min utväxt efter färgning ser ut. Oavsett så tänker jag fortsätta med det här då håret blir otroligt mjukt, lent och fint av det. Det är inte konstigt då kaffe har ett väligt lågt pH-Värde. Syror fungerar nämligen som balsam och får hårstråt att stänga sig. Dessutom så är det bra för att återställa pH-balansen i hår och hårbotten då många hårprodukter har ett för högt pH-värde. Många använder äppelcidervinäger just för det.
 
Har ni ljust hår så kan kaffe missfärga håret. Koffeintabletter kan då vara att föredra.
 
En liten varning är att vissa upplever att hårbotten blir torr eller irriterad. Dessutom så kommer håret att lukta kaffe. Kroppen tar även upp en del utav koffeinet via huden, så man kan uppleva samma biefekter som av att dricka koffein. Själv har jag ännu inte upplevt någon biverkning och har ingenting emot lukten.
 
Ricinolja
Det här är det många som många höjer till skyarna, men jag är själv skeptisk och kommer inte att testa. Det man gör är att blanda ricinolja med en annan olja och massera in i hårbotten. Låter sitta en stund och tvättar sedan bort. Många säger att deras hår växer fortare och blir väldigt fint av oljan. Jag tror mer att olja i allmänhet är bra för håret och massage för växten. Men som sagt så är det många som går i god för just ricinolja.
 
Några varningar är att många har tappat hår av det och fått utslag i hårbotten. Dessutom så är den väldigt svår att få ur håret.
 
Saker som INTE fungerar!
Det finns många myter om vad som ska hjälpa håret att växa fortare, men som inte hjälper. Här är några.
 
Klipp håret ofta
Håret växer inte snabbare av att det toppas. Håret slutar absolut inte växa för att det inte klipps. Om det nu hade varit sant att det påskyndar växhastigheten så hade det ändå inte varit värt det. Säg att du skulle vinna en halv centimeter på att klippa det. Samtidigt så klipper du bort en centimeter. Då är ditt hår alltså ändå en halv centimeter kortare än om du inte hade klippt det.
 
Man ser och känner när håret är slitet. Då behöver det slitna klippas bort. Är det inte slitet så behöver det inte klippas.
 
Tvätta håret ofta
Visst kan massagen hjälpa hårväxten, men man behöver absolut inte duscha oftare för det. Man kan massera håret utan att tvätta det. Dessutom så tar håret mer skada av bli "gnuggat" när det är blött. Även vatten och eventuellt schampo sliter på håret. Så med andra ord är det inte smart idé att tvätta det ofta för att få det längre.
 
Borsta håret ofta och länge
Har ni också hört att håret blir finare och växer snabbar om man borstar det ofta och att det ska borstas med hundra drag? Det är en myt! Borstning kan till viss del öka blodcirkulationen i hårbotten, men absolut inte som massage. Dessutom så är det onödigt slitage. Borsta håret när det behövs och så mycket som det behövs. Borstningen kommer nämligen inte att ge dig ett långt och vackert hår. Anlednigen till att det kan verka glansigare är att man sprider ut hårfettet i längderna. Det kan man gör en gång om dagen men en svinborste i stället.

Mini top hat by Tatsu

Nu har jag gjort min första mini top hat. Det finns lite små skönhetsfel då jag inte har hanterat en limpistol sedan högstadiet, men jag är ändå nöjd. Har till och med köpt en utav sämre kvalitet. Den är gjord nästan helt på fri hand efter eget huvud. Det blir fler tillverkade i framtiden!
 
Rosen och också egentillverkad av satinband.
 
Undersidan.
 
Den är gjord utav ett gammalt lock från en flaska rakskum (det lila på bilden), en tillklippt bit av ett lock från en pepparkaksburk, sammet, spets, satinband, lim och ett hårspänne.
 
 

DIY. Sy en axelremsväska

Jag tänkte beskriva hur jag sydde min väska. Jag är inget proffs och har inte följt någon mall eller instruktion, utan det här har jag helt enkelt hittat på själv.
 
Förkunskaper som krävs:
 • Sicksacksöm
 • Raksöm
 • Eventuellt knapphålssöm
Material och verktyg som krävs:
 • Innertyg ( t ex jeanstyg)
 • Yttertyg (t ex sammet)
 • Tråd
 • Sax
 • Sprätt om du syr fel
 • Strykbräda och strykjärn
 • Symaskin
 • Eventuellt en knapp
 • Måttband om du inte har ett riktigt bra ögonmått
Jag valde att göra en sammetsväska med jeansfoder. Jag valde jeans för att det är hållbart och stabilt, samt för att jag har många trasiga gamla jeans. Självklart kan du göra en väska i bara jeans, eller något/några helt andra material. Du kan även ha ett tredje tyglager som insida om du vill.
 
Klipp först ut alla delar utav innertyget. Jag klippte först av och upp jeansbenen, sedan klippte jag ut och strök dem. Men det är smart att stryka dem innan du klipper för att få jämna kanter. Vik axelremsdelarna dubbelt och stryk så slipper du nåla senare.
 
Lägg tygbitarna på yttertyget. Utsidan av yttertyget mot golvet och insidan av innertyget uppåt. Alltså så ska den sida du vill ha utåt på den färdiga väskan nu ligga mot golvet och den sida du vill ha som insida ligga uppåt. Klipp sedan yttertyget lite större än innertyget. Jag klippte inte ut yttertyget för axelremmen än.
 
Nåla sedan ihop bitarna med varandra.
 
 
 
Nåla sedan ihop botten med ett brett sidstycke. Utsida mot utsida så att du får innertyget utåt, som på bilden.
 
Sicksacka sedan ihop bitarna.
 
Var inte orolig om det ser ut så här på andra sidan när du vänder tyget. Det är bara att sätta en sicksamsöm just där.
 
Sedan syr du en raksöm innanför sicksacksömmen.
 
Så här ser det nu ut från utsidan.
 
Du väljer själv om du vill lämna kvar överskottet av tyg eller klippa bort det. Det här kommer ju att vara insidan av väskan så det syns inte utifrån.
 
När du har sytt fast båda dem breda sidstyckena så är det bara att nåla fast och sy fast dem smala.
 
 
Så här ser det ut när botten och sidstycken är ihopsydda.
 
Sedan ska sidstyckena sys ihop med varandra. Börja med att nåla ihop dem. Jag nålade fast en bit åt gången och sydde. Sedan tog jag nästa. Det kan vara lite krångligt att nåla ihop och sy längst ner mot botten.
 
Sicksacka först och sy sedan en raksöm, precis som du har gjort tidigare.
 
Nu börjar det likna en väska.
 
Nu är det dags att sicksacka kanterna på väskan. Lämna ena långsidan osicksackad.
 
Nu är det dags att sicksacka locket. Lämna återigen en långsida osicksackad.
 
För att det ska se lite snyggare ut så har jag valt att vika in sammetstyget över kanten på de tre sidorna om nu är sicksackade och sy fast. Vik det två gånger så att den klippta kanten inte syns.
 
Nåla fast det längs de tre sicksackade sidorna.
 
Så här ser det ut nu. Sy en raksöm när du har nålat klart.
 
Vänd väskan åt rätt håll och nåla fast locket så att innertyg hamnar mot innertyg. Sicksacka sedan ihop kanterna och avsluta med en raksöm som tidigare.
 
Nu är det dags att vika in och nåla fast kankterna. Sy sedan en raksöm.
 
Sicksacka ihop kanten på axelremmen och se till att sicksacka ihop dem båda bitarna med varandra.
 
Det behöver inte se snyggt ut och du behöver inte sy en raksöm då den här biten inte kommer att synas.
Tänk på att testa så att axelremmen blir rätt längd nu medans det fortfarande är lätt att ändra.
 
Klipp yttertyget lite bredare och längre än innertyget. Det ska alltså gå att vika över den vikta jeansremmen och fortfarande vara lite bredare
 
Lägg ifrån dig innertyget och sicksacka ihop långsidan på yttertyget. Tyget ska vara vänt med insidan utåt. Jag sydde ingen raksöm.
 
Vänd innertyget åt rätt håll så att du får utsidan utåt.
 
Trä sedan på yttertyget över innertyget.
 
Se till att sömmen på yttertyget hamnar mitt i på undersidan av innertyget. På så sätt kommer sömmen att ligga mot axeln och inte synas.
 
Sicksacka sedan ihop kanterna på yttertyget.
 
Eftersom att yttertyget är längre än innertyget så viker du nu upp extralängden och fixerar med en raksöm, precis som på bilden. Gör detta på båda sidorna. Den här delen kommer inte att synas senare.
 
Sy sedan två raksömmar för att fästa inner- och yttertyget i varandra. Ni ser vart jag har placerat sömmarna på bilden.
 
Nu är det dags att fästa axelrämmen i väskan. Nåla fast den där du vill ha den och se till att den sitter på samma ställe på båda sidorna.
 
Jag sydde fast axelremmen med raksöm i en fyrkant och ett kors för att vara säker på att den håller för belastning.
 
Jag sydde sedan ett knapphål och fast knapp för att stänga min väska. Du väljer själv om du vill lämna det som det är, ha en knapp, dragkedja eller annan stängning. Du kan även sy fack i eller på din väska om du vill.
 
Hoppas att ni förstod min beskrivning och att någon kan ha nytta av den. Är det någonting ni inte förstår eller undrar över så är det bara att fråga.

Det blev inget Game of Thrones (Bilder finns längst ner i inlägget)

För en vecka sedan var jag I Stockholm med Pucca för att gå på Game of Thrones Exhibition. Problemet var att när vi kom dit så var kön väldigt lång. Den längsta kö jag har sett i hela mitt liv. Så ungefär en och en halv timma efter öppning kommer en personal och talar om att vi inte kommer att komma in. Kön är för lång för det. Ca en km före oss har de stängt av den. De som står innan avstängningen kommer att komma in runt sju på kvällen och de bakom inte alls.
 
Med en arg, svärande Pucca gick jag till Mc Donalds så att hon skulle kunna äta innan vi istället gick på stan. När hon hade fått sin meny och skulle gå ner för trappan till sittplatserna så smällde en unge en ballong. Pucca tappar då sin dricka som landar i trappan och skvätter ner mig. Pucca svär så att folk stirrar och absolut ingen vågar skratta. Förutom jag då. Hon såg så rolig ut att jag inte kunde låta bli. Efter det så fick hon en ny dricka och åt sina strips medan hon förbannade köer, barn och ballonger.
 
Vi gick sedan på stan där Pucca fick svära av sig den värsta ilskan och jag köpter en t-shirt och manga.
 
Panoramabild på kön.
 
Flätade Puccas hår på tågstationen.
 
Så här såg Pucca ut när hon fortfarande trodde att hon skulle komma in.
 
Så här såg hon ut på tågstation när hon tänkte på att hon inte kom in.
 
Arg över att inte komma in, ungar och ballonger, men fast bestluten att ta sig in en annan dag. (Det gjorde hon)
 
Bild på min frisyr. Den såg finare ut innan jag sovit med den och använt mössa.
 
Frisyren är Daenarys Game of Thrones.
 
Klänningen jag sydde. Enda gången på många, många år som Tatsu är klädd helt i färg.
 
Bakifrån. Ignorera att den sitter snett på bilden.
 
Sydde även en mobilpåse.
 
Sydde också en sammetsväska till.
 

Upptagen och tjuvtitt

Som ni säkert har märkt så har det varit lite dött här den senaste veckan. Jag har varit upptagen på annat håll. Förutom jobb så har jag sytt, sytt, sytt och läst + gjort lite nytta här hemma. Idag tänker jag sy klart de sista detaljerna på klänningen och påbörja nästa projekt.
 
Bilder kommer i slutet av veckan eller början på nästa. På lördag ska nämligen jag och Pucca på Game of Thrones exhibition! Jag planerar att fota massor där och så får Pucca hjälpa mig att fota ming nya klänning och frisyr.
 
Här har ni en tjuvtitt på mitt syprojekt. Till höger är en kopp matcha-te som jag drack sist jag sydde. Till vänster ser ni tyget i lite mörkare belysning och under ser ni en detalt från klänningen i starkare ljus.

RSS 2.0