Steampunk revolution

Jag har forfarande planer för nya inlägg här, men har varit alldeles för lat för att få upp dem... Så idag blir det lite musik.
 

En längduppdatering igen.

Här har det varit låg aktivitet senaste tiden, mest p.g.a lathet från min sida. Jag har inlägg på gång, men jag måste bara ta mig tiden att få klart dem.
 
Idag blir det lite hårbilder.
 
Jag har inte klippt håret utan vågorna får det att se mer "u-format" ut än det är.
 
Jag har definitivt passerat höftbenen.

Det är den där tiden på året igen...

Då den här damen bor några veckor hos oss medan hennes ägare är ute och reser.

En liten lektion i copyright

Idag finns det ett enormt utbud med bilder på internet och de sprids och delas lite hur som helst, men var är egentligen tillåtet?
 
 
Får jag googla och sedan lägga upp den bilden någon annanstans?
Nej! bara för att bilden finns på internet så betyder det inte att du får använda den.
 
Men om det är en bild på en kändis?
Svaret är fortfarande nej! Någonstanns där ute finns det en fotograf som äger  bilden. Du får inte sno den personens bild.
 
Kan jag bli anmäld och stämd även om det är en bild från ett annat land?
Ja!
 
 
Är det tillåtet så länge jag länkar till originalsidan?
Nej! Det är en vanlig missuppfattning. Det är fortfarande olagligt.
 
Gäller det bara foton?
Nej. Det gäller alla typer utav bilder. Manga-, serie- och disneyfigurer, målningar, vykort m.m.
 
Det står ju inte copyright på bilderna.
Det är fortfarande inte okej. Alla bilder tillhör fotografen/skaparen, köparen eller personen på bilden. Jag skriver copyright på mina, endast för att förtydliga detta.
 
 
Vad kan hända om jag ändå använder någon annans bild?
Ägaren till bilden kan både anmäla och stämma dig. Har du tur så blir du bara tillsagd att ta bort bilden.
 
Får jag använda en bild som avatar?
Nej! Samma regler gäller här.
 
Men om jag söker på "free pictures" då?
Det betyder inte automatiskt att du får använda bilden hur du vill. Kolla på sidan vad det står. T ex så är det ofta så att du får använda bilden så länge som du inte tjänar pengar på den och alltid länkar till originalsidan. Då är det okej att använda bilden så länge du följer dessa villkor.
 
Om du är osäker så leta reda på en annan bild eller fråga ägaren.
 
 
Om jag har köpt bilden/boken/materialet då?
Då blir det genast lite annorlunda eftersom du har betalat pengar och äger materialet, men det betyder inte automatiskt att du kan göra vad du vill med det.
 
För att göra en liknelse. Om du köper en film så har du:
  • Rätt att bjuda in kompisarna på filmkväll.
  • Rätt att fota filmen och skriva "titta vad jag har köpt".
  • Du har däremot inte rätt att tjäna pengar på filmen.
  • Du har inte rätt att visa den i offentliga miljöer, vare sig du tjänar pengar på det eller inte.
  • Du har inte rätt att kopiera den.
 
 
Men om jag verkligen vill använda en bild, vad kan jag göra?
Se först till att du är säker på att har hittat ägaren till bilden. Fråga sedan om du får använda bilden. Det värsta som kan hända är att du får ett nej.
 
Vad gäller för sajter där man delar bilder?
Här blir det genast annorlunda. Idag finns det många sidor där man kan klicka på "dela". Då snor du inte någon annas bild, utan delar den.
 
Däremot så är jag osäker på vad som händer om du delar en snodd bild.
 
Läs alltid igenom reglerna på respektive sajt för att veta vad som gäller för uppladdning och delning utav bilder. T ex på facebook så godkänner du att facebook använder dina bilder och du avsäger dig i och med detta fullt ägarskap.
 
 
 
Vad gör jag om jag vill dela med mig av eller använda bilder/material från Tatsu.blogg.se?
Då skriver du till mig. Du förklarar vad du vill använda bilden/materialet till och frågar om det är okej. Sedan får du ett svar utav mig om ifall det är okej eller inte och vilka villkor jag har.
 
En del bilder kan jag inte låta er använda hur som helst även om jag hade velat, för jag är nämligen inte ensam ägare. Det finns ibland en fotograf bakom och när det gäller Penna så ligger det ofta både tid, energi och planering bakom.
 
 
Tänk även på:
Att det inte bara finns regler för bilder, utan även för artiklar, inlägg, videor o.s.v.
 
När det kommet till min blogg så tjänar jag inga pengar. Däremot så kan det ibland ligga timmar utav arbete bakom ett enda inlägg. Jag måste planera, skriva, ta och fixa bilder, läsa på o.s.v. Allt detta ger jag er gratis! Så respektera detta genom att inte kopiera mitt material utan tillstånd. Ni får gärna länka hit. Det ger folk möjlighet att ta del utav mina inlägg och för mig att få fler läsare och mer respons på mina inlägg.

Problemen med en svart garderob

Jag har flera gånger sett folk skämta om det, men problemen är äkta!
 
Idag vill jag ha "det" linnet, "den" T-shirten och "den" kjolen.
 
Kjolarna går att känna på för att kunna minimera sökandet till t ex "endast fem kjolar med spets som yttertyg" att gå igenom.
 
T-shirtar och linnen. Det är bara att gå igenom hela högen tills jag hittar rätt. Just för att jag gör detta varje gång jag ska ha kläder så är det lite kaos i min garderob...
 
 
Här blir det lite lättare. Så länge jag vill ha ett av mina tre röda plagg eller den grön-svarta kjolen. I övrigt så hägner det lager med svarta kjolar på varje galge... Klänningarna är faktiskt ganska lätta att hitta, för de är sorterade i längdordning.
 
Efter lite grävande så hittar jag vad jag letar efter här...

Torka ändarna

Mitt hår torkar uppifrån. Det leder till att det till slut bara är mina ändar/toppar som inte är torra.
 
Då vill jag ha topparna fria för att torka, men håret ur vägen om jag t ex ska laga mat eller diska.
 
Lösningen är att sätta upp hälften utav håret med en klämma.
 

Kampen mot acne, torr hy och eksem

Sedan jag var ca tolv så har jag haft finnar. De fullkomligt exploderade i mitt ansikte och under åren har jag testat det mesta tills jag äntligen har hittat saker som har hjälpt. Här kommer den historian.
 
Först och främst så fick jag alltid höra att det kommer att bli bättre med åldern. Det blev det inte! Min ålder hade ingenting med den saken att göra.
 
Jag har inga direkta bilder på mitt ansikte före 2009.
 
2009. Här har jag puder i ansiktet, men finnarna lyser tydligt igenom.
 
På den här tiden så testade jag det mesta från både apoteket och inom vanliga hudvårdsprodukter. Det mesta var sådant jag fick utav andra då dessa "mirakelprodukter" skulle hjälpa. Det enda resultatet var att när dessa krämer och rengöringar tog slut så blev min hud lite bättre.
 
Jag minns att apotekets egna grejer brände som eld när jag hade dem i ansiktet, men jag härdade ut.
 
Jag sminkade mig en gång i veckan på den här tiden, men det gjorde ingen skillnad hur ofta eller sällan jag gjorde det. Finnarna varken ökade eller minskade.
 
2010. Finnarna lyste igenom både foundation puder.
 
Några problem som jag hade, var flagande hud och eksem. Alla pratade om "blandhud", för hur skulle jag annars kunna ha så hemsk acne? Idag vet jag att det var helt fel. Min hud var torr och alla dessa rengöringsprodukter försämrade min hud ännu mer.
 
På vintrarna eller om jag använde för mycket sminkborttagning så brukade jag få röda blödande eksem runt ögonen och samma sak runt näsan största delen av året, vad jag än gjorde. Alla krämer som skulle motverka detta gav mig bara mer finnar.
 
Under den här perioden så blev jag lacto-ovo-vegetarian och även om det påverkade min hälsa positivt så gjorde det varken till eller från för min hud.
 
2011.
 
Någonstanns här så började jag äta ett kosttillskott som heter "stora hårkuren" och dem eksem som jag hade haft på benen i flera år och som såg ut som brännskador försvann, men fortfarande ingen skillnad i mitt ansikte.
 
Jag tror att det var runt den här tiden som jag upptäckte mandelolja. Eksemen minskade snabbt och jag fick mindre problem med torr hud. Även om antalet finnar inte direkt minskade så "mognade" de och försvann istället för att samma finnar kunde sitta kvar i flera år.
 
Jag började äta p-piller, men de gjorde varken till eller från för min hud. Däremot så gjorde de allt annat i livet lättare då jag slapp må så otroligt dåligt så ofta utav smärta, illamående m.m. Men det är en annan historia.
 
2012.
 
Här har i princip alla konventionella ansiktspodukter åkt ut och ersatts utav framförallt olja. Jag sminkade mig sällan, men när jag väl gjorde det så tog jag bort sminket med olivolja (det gör jag än idag) och det gjorde en enorm skillnad. Det blev inte bara lättare att får bort sminket, utan jag jag slapp även torr och svidande hud.
 
2013.
 
Jag hittar inga bilder på mig själv osminkad. Även om jag aldrig har skämts för min acne så fick den mig inte att känna mig vacker. Jag tog inte gärna en bild där ansiktet lyste utav röda "bölder". Här har jag blivit bättre på att täcka över finnarna med lager utav foudation, men de lyser ändå igenom.
 
Här slutade jag äta socker och gluten (äter lite rågbröd fortfarande) och äntligen slapp jag vara konstant dålig i magen och mina leder gjorde mindre ont utav det, men fortarande ingen skillnad i ansiktet.
 
2014
 
2015.
 
Runt årskiftet mellan 2014 och 2015 så skedde det två stora förändringar.
 
Det första var att jag började med äppelcidervinäger. Detta är rekommenderat mot acne, men inte för torr hud. Jag tänkte att "vad har jag att förlora?". Så jag blandade äcv (äppelcider vinäger) med vatten och tog det på en bomullspad och använde som ansiktsvatten två gånger om dagen.
 
För första gången på många, många år så började mitt ansikte att producera fett. Jag var överlycklig! Till en början så var det lite fett och finnarna ökade, men jag visste att det bara var en övergångsperiod.
 
Efter ett tag så kunde jag dra ner lite på smörjandet med olja, då min hud började balansera sig och finnarna började minska.
 
Samtidigt så var det dags att förnya receptet på p-piller och jag fick träffa en barnmorska som föreslog en ny sort för mig, som ofta hade den trevliga "bieffekten" att den minskade acne. Hon var dessutom förvånad att ingen hade föreslagit detta innan, då jag hade så grav acne. Återigen så tänkte jag att "vad har jag att förlora?".
 
Först och främst så gjorde dessa piller mitt liv ännu bättre och minskade mina mensbesvär ytterligare. (Men det är en annan historia.)
 
Jag vet inte hur stor del som är hormonerna och hur stor del som är äcv, men oavsett så blev min hud så snabbt bättre att t o m en kollega reagerade på det.
 
2016.
 
Finnarna på hakan finns kvar, men det kan jag leva med, precis som de acneärr i form av röda prickar och gropar som finns där. Jag är idag nöjd med min hud! Jag har inga problem att ta foton utan smink längre.
 
Jag äter idag samma p-piller och tänker inte byta. Jag använder min äcv-blandning varje morgon (även på benen då det har hjälpt där också). På sommaren räcker det att olja in ansiktet efter att jag har duschat. På hösten så oljar jag in ansiktet lite lätt på morgonen före äcv:en. På vintern så oljar jag in ansiktet morgon och kväll.
 
2016.
 
Detta blev ett långt inlägg, men ändå så är det en snabb sammanfattning av min långa kamp för en bättre hy.
De viktigaste sakerna jag har lärt mig under den här tiden är:
  1. Mitt främsta problem är torr hy.
  2. Torr hy kan mycket väl ge finnar. Ju torrare hy jag har haft, desto mer finnar har jag fått.
  3. Ingredienserna i konventionella produkter ger mig mardrömmar och de är sällan skapade för att faktiskt hjälpa någon.
  4. Min hud mår bäst utav naturliga produkter.
  5. Alla är olika! Det finns ingen mirakelkur som hjälper alla.

En till höstpromenad

 
 
 

Höstpromenad

Här kommer lite bilder från dagens promenad med Penna, Piko, Wille och Pikos dotter (som sov i vagnen).
 
Bilderna är tagna med slarvig kamerainställning och dem flesta i farten.
 
Svenska pingviner enligt Piko...
 
Wille.
 
 

Smärta

Den där vanliga dagliga smärtan är lätt att ignorera, men vissa dagar så är det en annorlunda smärta.
T ex när man är förkyld. Smärtan behöver inte vara så mycket värre än vanligt, utan bara annorlunda och då blir den svårare (inte omöjlig) att ignorera.
 
 
 
Det är som med ljud. T ex om du är uppvuxen i stan så kan du somna med ljudet av bilar utanför fönstret. Du är så van att du kan koppla bort det. Om du åker ut och sover på landet och fåglarna kvittrar utanför fönstret så blir det annorluna. Ljudet är inte högre, bara annorlunda och du har svårt att koppla bort det.
 
För mig var det tvärtom när jag flyttade hit. Jag var van vid lantliga ljud, men inte trafik. Nu kan jag koppla bort båda.
 
Samma sak är det med smärta. Den där mer ovana smärtan är svårare att koppla bort, trots att den egentligen inte är värre än den vanliga.

Här var det tyst.

Den här veckan har jag haft mycket jobb. Det är första gången på länge som jag jobbar en femdagars vecka! Mycket postitivt!
 
Efter långa och intensiva dagar så har jag varit trött. Därför så har det inte blivit några inlägg här, men imorgon eller i helgen så ska jag försöka få upp någonting här igen.

Lite torsdagsmusik

Imorse vaknade jag med huvudvärk. Det blev bättre under dagen och jag har jobbat två timmar, men jag är trött och har ont i resten av kroppen. Därför slöar jag och lyssnar på musik under kvällen, så att jag förhoppningsvis ska må bättre inför morgondagens arbete.
 
 

Höst. Varning för oviktigt babbel.

Nu har min favoritårstid kommit igång och träden börjar ändra färg. Jag måste ut med kameran någon dag!
 
(Idag bjuds det på gamla bilder)
 
Vad jag verkligen saknar nu är att rida ut och njuta av hösten. Guling brukade jag rida ut i skogen med eller långrundor på lantvägar. Det saknar jag!
 
(Vad jag inte saknar på hösten)
 
Vovven min är också för gammal för långrundor nu och jag kan inte gå ut själv i en skog. Då går jag vilse! Det var därför jag lärde henne komandot "gå hem" så att hon kunde visa mig vägen. Hehe.
 
 
Vad jag kan göra är att ta ut kameran någon dag eller sätta mig med en bra bok och tända ljus för att nuta av hösten.
 
 
Om någon vill ses för att ta en promenad och fotorunda någon dag så säg till! (Kan dock inte den här helgen.)

Dag 18...

Nu har det gått 18 dagar sedan min senaste hårtvätt. Då jag har haft håret i utbakade flätor de senaste dagarma så är det ingen som har anat att mitt hår skulle vara fett. Idag tänkte jag släppa latheten och faktiskt tvätta det.
 
Att skjuta på hårtvätten fyra dagar extra gör i princip ingen skillnad när man tvättar håret varannan vecka.
 
Så idag blir den en inpackning med fermenterat risvatten, grönt te, björklöv och kattmynta. Sedan tvätt och efter det lufttorkning.

RSS 2.0