Dagens frisyr. 31/05-17 - Braided Chinese Bun

Braided Chinese bun.

Kanske inte helt intressant... Efter sex månader..

Så har jag i år tvättat håret tio gånger.
 
Får se hur många tvättar det blir totalt i år.

Hårvård från naturen. Del 1. Björklöv och brännässla

Nu är det sommar och jag passar på att plocka av vad naturen har att erbjuda, både för att göra örtte på och för att använda som hårvård.
 
Igår plockade jag lite björklöv och brännäslor. Det får bli mer någon dag, då jag har tid och det inte är lika varmt som det var igår.
 
Björklöv på tork på en tidning.
 
Björlövschampo
 
Tack vare saponinerna i björklöv så går det att göra ett hemmagjort "schampo" med bara vatten och björklöv.
 
 • Häll minst en näve björlöv i en burk. Lite mer om de är torkade
 • Häll över kallt vatten och låt stå ca en timma
 • Skaka sedan om burken ordentligt
 • Sila bort löven
 • Tvätta håret med björkvattnet

 
Inpackning med björklöv
 
Jag brukar blanda lite diverse grejer, b la björklöv till en hårinpackning.
 
 • Lägg björlöv och dina valda örter/te/löv i en burk
 • Värm/koka upp vatten
 • Häll vattnet över blandningen
 • Sätt på ett lock och låt stå tills blandningen har svalnat eller över natten
 • Sila av
 • Häll i håret och täck det med en handduk för att undvika att det droppar.
 • Låt sitta i 30 minuter till några timmar.
 • Tvätta håret som vanligt
Du kan även använda blandningen till att skölja håret när du har tvättat det.
 • Skölj håret med blandningen efter tvätt
 • Krama ur överskottet
 • Torka håret som vanligt

 
Vad gör björklöv för håret?
 
 • Ger glans
 • Kan minska håravfall
 • Sägs vara bra för hårväxten

Brännässla på tork på tidningspapper.
 
Du kan använda brännässla som inpackning/efterskölj på samma sätt som jag har beskrivit under björklöv.
 
Vad gör brännässla för håret?
 • Ger glans
 • Stärker håret
 • Kan minska håravfall
 • Kan främja hårväxten
 • Kan motverka mjäll
 • Bra mot torrt hår
Övrigt om brännässla
 
Brännässla är supernyttigt och kan användas till att göra örtte, ha i matlagning, smoothies och som växtnäring.
 
Jag brukar ha färsk eller torkad brännssla i mat och torkad i smoothies och som örtte. Det slutar brännas när den har torkats eller kokats.
 
Om du vill veta mer om brännässlor och vilka näringsämnen de innehåller så är det bara att googla.

Jag lever

Jag har fortfarande inlägg på gång, men de senaste dagarna har jag haft fullt upp och idag är inte den bästa dagen.
 
Jag vaknade med extra ont i ena handleden och efter jobbet så har smärtan spridit och växt till sig. Nu känns det ungefär som några dagar efter att jag bröt handlenden för många år sedan, bara det att det nu gör ont i båda handleder, med strålande värk upp i armarna som möts av den strålande nästan lika intensiva värken i axlar och skulderblad...
 
Som tur är så är jag snart klar med tvätten, så att jag kan fundera på snabbmat och sedan lägga mig på soffan. Förhoppningsvis så kan jag sova inatt och vakna med mindre värkt imorgon...

Dagens kläder och smink. 21/05-17

 • Nithalsband - ???
 • Linne - Köpt på BlueFox
 • Byxor - Second hand
 
 • Jacka - Devil Threads
 • Väska - Living Dead Souls

En längduppdatering igen. BCL!

Mitt hår har nått BCL! (But crack lenght)
 
Jag borde kunna nå svanskotan innan årsslutet!

Silikoner

Hur fungerar silikoner i hårvård?
Silikoner lägger sig som en hinna runt hårstråna. Detta kan tillfälligt limma ihop ett trasigt fjällskikt och kluvna hårstrån. Det kan däremot inte laga dem.
 
Det får håret att se glansigt ut, kan göra det halare och minska tovor.
 
 
Är silikoner dåligt?
Ja och nej. Det beror på ditt hår och vad du är ute efter.
 
Om ett hår är i dåligt skick, så kan silikoner bromsa hur snabbt håret klyvs och skydda det skadade fjällskiktet. Vissa tycker även att silikoner hjälper till att skydda håret mot slitage. Om du ofta använder värme på håret så skyddar silikoner och minskar slitaget.
 
Även om silikoner kan få ditt hår att kännas och se bättre ut, så gör det egentligen ingenting för kvalitén på ditt hår. Tvärtom så "döljer" det ditt riktiga hår. Därför vår vissa en chock när de tvättar ur alla silikoner och ser i vilket skick deras hår är.
 
 
Silikoner kan även förhindra/försvåra för fukt, fett och näring att tränga in i hårstråt. Så även om silikonerna får ditt hår att se återfuktat och glansigt ut, så kan det i verkligheten torka ut och "kväva" ditt hår. Även här är det idividuellt.
 
Först och främst så behöver du regelbundet tvätta med sulfater för att få bort silikoner, för att förhindra att du får lager efter lager med silikon i håret, så kallad "build up".
 
Ett hår som naturligt har svårare att ta upp fukt och näring (ett hår med längre porositet) får det ännu svårare om det är täckt utav silikon.
 
 
Ett hår som slukar fukt, men har svårt att hålla det kvar (ett hår med högre porositet av naturliga skäl eller p.g.a skada), har större chans att kunna ta upp fukt trots silikoner och där kan silikoner till en viss grad hjälpa till att hålla kvar fukten.
 
Silikoner kan även täppa till porerna i huden, vilket kan ge finnar och torr hud/hårbotten.
 
Vart finns silikoner?
I mer än man kan tro.
 • I hårvårdsprodukter. T o m i vissa schampon
 • I hudvårdsprodukter
 • I smink
 • I rengöringsmedel
Det kan säkert finnas i ytterligare saker, men här är vart jag har sett dem än så länge.
 
 
Finns det vattenlösliga silikoner?
Vissa påstår det. Själv har jag inte testat, utan bara läst blandade åsikter. Vissa menar att de har fått bort vattenlösliga silikoner med vatten och andra har behövt använda sulfater.
 
Hur vet jag om en produkt innehåller silikon?
Du får läsa innehållsförteckningen. Inte den med svenska namn, utan den med kemiska beteckningar, INCI.
 
Silikoner slutar på:
 • conol
 • xane
 • cone
T ex så är amodimethicone och dimethicone silikoner.

Balsammetoden

Vad är balsammetoden?
Kort sammanfattat så tvättar man håret med endast balsam. För att det ska fungera så finns det dock lite saker att tänka på och undvika.
 
Till vänster: mitt hår innan balsammetoden. Till höger: efter ett år. Som ni ser så är mitt hår inte bara glansigare utan har även bytt färg och växt som ogräs. Min teori är att min naturliga hårfärg kom fram när jag slutade kapsla in håret med silikoner och mineraloljor.
 
Inga silikoner och mineraloljor
När man använder sig utav balsammetoden så behöver man produkter som är fria från silikoner och mineraloljor. Detta gäller balsam, hårsprayer och andra produkter som du kan tänkas ha i håret.
 
Silikoner kapslar in håret så att det ser glansigt ut och känns bättre, men det ökar inte kvaliteten på håret, utan gömmer bara ditt naturliga hår. Silikoner kan leda till "build up" när det bildar lager efter lager på hårstråna, vilket ger ett fett, livlöst hår och näring/fukt kan inte längre tränga igenom in i hårstråna.
 
 
För att få bort silikoner så behöver du använda sulfater, vilket brukar finnas i schampon. Sulfater öppnar även upp fjällskiktet i hårstråt och avlägsnar i princip allt fett. Detta är uttorkande och onödigt. Man kan nämligen få rent håret utan sulfater så länge som man undviker silikoner och mineraloljor. Fett löser fett och till skillnad från schampo, så avlängsnar inte balsam mer än nödvändigt utav hårets naturliga fett.
 
 
Mineraloljor är oljor som även används till att framställa bensin. Det är då ingenting som jag vill ha på min hud eller hår! Dessutom så är dem dåliga för miljön.
 
Precis som silikoner så behövs sulfater för att få bort mineraloljor och det bildar oftast en tjock hinna som vatten har svårt att tränga igenom, till skillnad från många "naturliga" oljor som både kan tränga in i hud och hår, samt tvättas bort utan schampo (OBS det där med vanliga oljor är individuellt vad som fungerar eller inte). Det täpper även igen porerna vilket b la kan ge finnar.
 
 
Innan du börjar. Sistaschampo
Innan du börjar så behöver du tvätta bort alla gamla silikoner och mineraloljor ur håret med ett så kallat sista schampo. Det är ett schampo som innehåller sulfater, men inga "förbjudna" ämnen. Ofta kan man behöva schamponera håret flera gånger för att verkligen få bort allt.
 
Även borstar, hårverktyg, örngott m.m. behöver tvättas och göras rent för att få bort förbjudna ämnen. När man använder sig utav BM (balsammetoden), så kan man behöva använda ett sistaschampo då och då, om man t ex använder smink eller hudkräm med förbjudna ämnen i.
 
 
Hur man gör
Många använder två balsam. Ett tvättbalsam och ett vårdande. Tvättbalsamet innehåller oftast färre ingredienser och används ungefär som ett schampo. Det vårdande används precis som ett vanligt balsam i längderna.
 
(Själv så har jag torrt hår och torr hårbotten så jag använder ett vårdande balsam både till tvätt och i längderna. Tidigare så använde jag ett separat tvättbalsam. Man får testa sig fram lite.)
 
Med balsammetoden så kan man få massera lite mer än med schampo för att verkligen få bort all smuts. Du ska dock inte ta i så att håret lossnar, utan massera ordentligt med lätta rörelser.
 
Sedan ska man skölja riktigt noga. Många säger att man ska skölja tills allt är borta och sedan skölja lite till. Ett vanligt problem för dem som inte tycker att BM fungerar, är nämligen att de inte masserar och sköljer tillräckligt. 
 
 
Fungerar det på en gång och fungerar det för alla?
För vissa fungerar det direkt, för andra så blir det en övergångsperiod på någon vecka till några månader och för andra så fungerar det inte alls.
 
Anledningen till att vissa upplever en övergångsperiod är att deras kroppar är vana vid uttorkande sulfater och därför överproducerar fett. När kroppen sedan har vant sig vid att inte fett avlägsnas lika intensivt, så minskar produktionen och håret blir längre inte fett lika snabbt. Anledningen till ett fett hår är oftast en torr hårbotten.
 
Om du har testat en period och håret fortsätter att vara fett. Ge inte upp direkt! Testa flera balsam! Det finns ingen mirakelprodukt som fungerar för alla.
 
 
Fördelar med BM och mina erfarenheter
 • Tack vare den extra massagen så upplever många en ökad hårväxt
 • Det ger oftast en mindre torr hårbotten och hår
 • Minskar ofta hårbottens fettproduktion så att man kan tvätta håret mer sällan
 • Bättre för miljön
 • Ger ofta ett starkare, glansigare och friskare hår
Jag har inte använt mig utav schampo på över fyra år nu. Inte en enda gång! Jag har inte heller ångrat mig en enda gång!
 
När jag började för fyra år sedan, så blev mitt hår rent efter första tvätten och höll sig i ca en halv vecka. Idag tvättar jag håret varannan vecka eller mer sällan.
 
Mitt hår och hårbotten är inte alls lika torra.
 
Jag har inte längre några finnar i hårbotten.
 
Mitt hår mår bättre och är betydligt lättare att hantera.
 
Det ser bättre ut.
 
Sugen på att testa?
Om du är sugen på att testa, så finns det mängder med information och listor över godkända produkter på internet. Du kan t ex kika in på http://har.ifokus.se/ för att få tips.

Te

Så nu när jag har haft tid igen, så har jag fått behandla en ögoninflammation bara för att sedan bli sjuk...
 
Men en del utav teet som jag har beställt och min gaiwan fick jag hem idag!
 
 
 
Härifrån har jag köpt allt och har beställningsvaror som jag väntar på: http://www.tealovers.se/
 
Jag sitter just nu och njuter av en kopp med matcha för första gången på länge. Nog känns allt bättre med en kopp te!

Lite allmänt

Nu är jag äntligen helt ikapp med allt pappersarbete och alla deklarationer! Så från och med nu har jag mer tid för boggen igen!
 
I väntan på inlägg så kan ni som är medlemmar på ifokus gå in och se vad ni kan om no poo och hårmyter http://har.ifokus.se/discussions/5913434b8e0e747f63001cb7-no-poo-kluring?discussions-1
 
http://har.ifokus.se/discussions/59144afa8e0e746701000f16-harmyter-sant-eller-falskt?discussions-1

Man kan aldrig ha för många tekannor

För några dagar sedan så vad jag och penna på en second hand-shoppingrunda.
 
 
I en affär hittade jag den högra tekannan och köpte den med ursäkten att jag behöver en liten tekanna. Denna är på 0,5 l och därmed perfekt när jag dricker te själv.
 
I bilen på väg till nästa affär, så sa jag till Penna att nu har jag fem tekannor, så då behöver jag en sjätte för att ingen ska känna sig ensam. Så när jag hittade den vänstra i den sista affären så var det bara att slå till.
 
 

Dagens kläder, frisyr och smink. 06/05-17

 • Linne - Tradera. Okänt märke och har ändrats från axelband till halterneck utav mig
 • Kjol - Restyle
 • Strumpor - ???
 • Skor - Tradera
 • Halsband ???
 • Armvärmare - Living Dead Souls
 • Underkjol - Hell Bunny
 
Bara för att jag höll på att skratta ihjäl mig när jag såg bilden...

Ny kjol från Restyle

Tyvärr så lyckades jag inte fånga färger och detaljer helt bra på bild. Den är ännu snyggare i verkligeheten!
 
 
Härifrån är kjolen http://restyle.pl/main-eng.html
 
Underkjolen är utav märket Hellbunny.

Dagens frisyr. 04/05-17

En ropebraidknut med en paranda. Fråga mig inte hur den blev fyrkantig... Hehe.

RSS 2.0