Sliter fett hår på håret?

Det här är en sak som jag har hört många fråga om, så jag tänkte reda ut det en gång för alla.
 
Hårets egna fett är inte på något sätt skadligt för håret. Tvärt om! Det är som att naturligt vårdnande balsam för håret. Det skyddar även till en viss gräns håret mot värme och kyla.
 
 
Att tvätta håret tills det är snustorrt är ett nytt påfund. Schampo har inte använts i ens hundra år än. Backar vi tillbaka lite så har människor de senaste tusen åren ofta haft fett hår och ändå haft det långt, tjockt och vackert. Som sagt så är fettet nämligen bra för hårstråna.
 
Om du inte ska iväg någonstans så låt gärna håret bli lite fett och försök att få ut det i längderna med fingrarna eller en svinborste.
 
 
Det är inte heller livsfarligt att gå utanför dörren med lite fett hår. (Lite fett är inte ett smörpaket). Om du sätter upp håret så kommer troligen inte någon ens att se att det är fett. Jag brukar sätta upp mitt hår i flätor/knutar eller inbakade flätor och har fått otroligt många komlimanger för hur fin jag är i håret just dem dagarna. Faktum är att jag har fått flest komplimande just dem dagarna. När mitt hår börjar bli fett så känns det inte klibbigt och äckligt. Det känns lent och mjukt. Så när jag sätter upp det så ser det glansigt och välvårdat ut.
 
Om din hårbotten börjar klia av fett hår eller lukta så är det en annan sak. Det är fortfarande inte skadligt för hårtråna! Om du använder mycket silikoner så att håret inte kan andas så kommer fettet antagligen inte att kunna tränga in i hårstråt och göra någon nytta. Men det är inte fettet som skadar ditt hår då, utan silikonerna som hindrar fukt och fett att tränga in i hårstråt!
 
 
Om ditt hår luktar illa så beror det troligen på kost, hormoner eller dem produkter som du använder i håret. Mitt hår luktar inte alls när det bli fett längre. Sedan jag slutade med schampo så blir det inte heller klibbigt när det är fett. Som sagt så känns det lent och mjukt.
 
Min hårbotten kliar inte heller av fett längre. Den kliar om den blir torr. Den kan även klia ca en vecka efter tvätt då gammal hud sitter kvar. Då masserar jag bara bort det och så är problemet löst.
 
 
Nu ska ni inte tro att jag konstant går runt med skitigt hår! Jag tvättar det så att det blir rent och jag går inte ut bland folk med "ett helt smörpaket i huvudet". Däremot så tvättar jag det inte så fort det börjar visa lite tendenser till att bli fett och är jag hemma så låter jag det gärna gå ytterligare någon dag innan jag tvättar det.

"Hår som aldrig blir längre"

En konversation som jag har haft många gånger med flera människor lyder ungefär så här:
  "Jag vill ha längre hår, men det blir aldrig längre."
  Jag: "Men du toppar ju bort massor med hår hela tiden. Det blir ju inte längre om du klipper bort allt som växt ut!"
  "Men jag måste ju, för håret är så slitet."
 
 
Om du vill ha längre hår, men håret slits lika snabbt som det växer så är det dags att se över vad det är som sliter så mycket och minska det. Det är nämligen viktigare att minska slitaget än att ta hand om håret med produkter. Om du vill ha längre hår så ska det inte behöva toppas varannan månad. Själv toppar jag mitt två gånger om året.
 
 
Här är saker som sliter på håret:
 • Värmestyling med plattång eller locktång regelbundet sliter enormt även om du använder värmeskydd. Varje vecka är mycket för håret.
 • Hårfönande regelbundet sliter enormt.
 • Blekning. Det här vet nog alla redan att det sliter. Ska du bleka så ska du inte göra det för ofta och om möjligt bara ta utväxten.
 • Färgning.
 • Slita ut tovor. Tovor ska redas ut försiktigt, helst med fingrarna.
 • Borsta med plastborste. Använd hellre en bredtandad kam och eventuellt en svinborste.
 • Dragkedjor på tröjor och jackor eller andra ställen där håret kan få kontakt med dem.
 • Tvätta håret ofta.
 • Schampo.
 • Uttorkande alkoholer. Finns t ex i en del balsam, hårsprejer, torrschampon, värmeskydd m.m.
 • Hårsnoddar med metall.
 • Hårsnodd på samma ställe varje dag.
 • Saker med vassa kanter, t ex en del hårklämmmor.
 • Hårnålar. Främst om de slits ur.
 • Hår som hänger mot stickade tröjor eller andra tröjor i grovt material
 • Mössor i grovt material, som ofta dras av och på eller rättas till.
 • Utsläppt hår. Detta gäller främst om ditt hår lätt tovar sig eller du använder mycket stickade tröjor, dragkedjor m.m.
 • Utsläppt hår på nätterna. Detta gäller främst om rör dig mycket på nätterna så att håret blir tovigt.
 • Bommullsörngott. Detta gäller om du rör dig mycket på nätterna. Då gnuggas nämligen håret mot örngottet och slits på så sätt. Använd gärna ett örngott i siden, satin eller liknande.
 • Hästsvans ofta. En hårsnodd som ofta sitter nära hårbotten sliter på håret högt upp, vilket leder till tunnare hår och slitage högt upp. Dessutom så tovas många hårtyper lätt i den här frisyren.
 • Varmt vatten. Jag menar inte att ni ska duscha kallt, men varmt vatten sliter på håret. Om ni gillar långa riktigt varma duschar så sätt gärna upp håret och ta ned det bara för att tvätta det med "lagom" varmt vatten. Står ni en halvtimma/timma i hett vatten så kommer inte erat hår att tacka er.
Detta var några exempel på vad som sliter på håret. Jag menar inte på något sätt att ni ska utesluta hela listan ovan, utan se över vad ditt hår utsätts för och se vad du kan välja bort.
  T ex så kanske du inte behöver tvätta och föna håret varannan dag. Det sliter nämlgien otroligt mycket!
  Eller så kanske du kan börja sätt upp håret oftare och införskaffa en hårpinne.
  Om du vill ha långt hår så se över vad du själv känner att du kan välja bort för ditt hårs skull.
 

Vampire's love

Idag har jag ingenting att skriva om, så då får det bli lite Vamps.
 

Bara för att man inte kan låta bli att älska Matenrou Opera

Jag villl ha en sådan hatt.
 

Your body is a battleground

Medan ni alla väntar på att jag åter ska skriva någonting här så kan ni lyssna på Delain. Just nu är jag nämlingen ute och shoppar med min mor (tidsinställt inlägg) och vet inte när jag sätter mig vid datorn nästa gång.
 
   Glöm inte att lyssna på texten!

Uppsatt i ett år

 
Sist jag hade utsläppt hår var julafton 2014. Självklart har jag haft det löst när det har torkat efter tvätt, när jag har kört S&D, fotat det o.s.v. Med utsläppt hår menar jag utsläppt för att ha det utsläppt, eller utsläppt utanför hemmet (att låna bastun hos min far räknas inte).
 
Jag tänkte ha det utsläppt igen nästa gång på julafton. Då har jag haft det uppsatt i ett år. Jag känner mig mycket nöjd med detta! Nästa sommar när det har blivit lite längre, så kommer jag kanske att ha det utsläppt vid något tillfälle.
 
Jag har håret uppsatt för att det inte ska vara ivägen och för att minska slitaget på det.

Maxlängd

Ni har säkert hört talas om att alla har en maxläng på håret? Ni har säkert hört lika många gånger att det är en myt. Det är inte myt utan det finns någonting som på engelska kallas för "terminal lenght". Jag vet inte om det finns ett ytryck för det på svenska så jag kallar det för maxlängd. Alltså spelar dina gener in när det kommer till hur långt hår just du kan få.
 
 
Hur fungerar det?:
Du vet att du varje dag tappar hår. Vad du kanske inte vet är att hårstråna du tappar har en viss ålder då de byts ut. T ex så byts hårståna hos vissa ut, säg vart sjunde år. Så den längd den personens hår kan nå på den tiden är alltså dess maxläng.
 
Exempel:
Säg att en persons hår växer 15 cm om året och byts ut vart femte år. Då blir maxlängden 75 cm.
 
Exempel 2:
Säg att en persons hår växer 17 cm om året och byts ut vart tionde år. Då blir maxlängden 170 cm.
 
 
Förutsättningar för att nå maxlängd:
För att håret ska nå denna maxlängd så gäller det att du äter och lever hälsosamt. Om du t ex har en näringsbrist eller är stressad så kommer håret inte att växa optimalt och du kommer troligen även att tappa extra mycket hår. En till förutsättning är att du tar väl hand om håret och inte klipper det. De flesta av oss toppar dock håret. Ju mer du toppar bort, dessto mer drar du bort från din maxlängd.
 
Exempel
Säg t ex att du toppar en cm var tedje månad och har en växtperiod på sex år. Då klipper du bort 24 cm från din maxlängd.
 
Exempel två:
Samma sak gäller för ett slitet hår. Om du t ex bleker och fönar håret mycket så att du får många kluvna toppar, så letar sig dessa uppåt och går av. Många säger att deras hår inte växer längre och tror att de har nått sin maxläng. Framförallt många som intensivt bleker håret. I själva verket så är ofta håret slitet och går konstant av. Så även om håret växer från hårbotten så går toppar och längder av så att längden inte ökar.
 
 
Min maxlängd?
Själv vet jag inte vad min maxlängd är men jag hoppas på bra gener! Eftersom att ingen i min familj har sparat ut särskillt långt hår så har jag inget hum om mina "hårgener". Vad jag vet är att jag kan få längre hår än jag har idag. Jag har nämligen under åren varit elak mot mitt hår och blekt, schamponerat och misshandlat det. Även om det är länge sedan nu så har det lett till att jag har fått toppa bort mycket under en längre tid. Nu är allt misshandlat hår bortklippt och jag behöver inte längre toppa det lika mycket. Så nu nöjer jag mig med att toppa en till två cm två gånger om håret. Jag äter idag bra och försöker att leva hälsosamt även om jag är stressad utav mitt jobb. Dessutom så gör jag idag mitt bästa för att ta hand om och vara snäll mot mitt hår. Så fortsätt gärna att följa min resa mot ett långt hälsosamt hår!

Mitt hår

Det här inlägget skulle ha laddats upp för flera dagar sedan, men någonting hände och det försvann bara innan det kom upp. Igår återskapades det helst plötsligt igen, så då laddar jag upp det nu istället.
 
Eftersom att jag igår skrev om hårlängd så tänkte jag nu slänga upp en bild på mitt numera midjelånga hår.
 
Bilden är tagen när håret fortfarande var blött efter senaste hårtvätten. Jag ska ha längre hår än så, men jag vill också ha det rakt, så jag kommer att toppa lite mer i det långa partiet de två gånger om året jag toppar det.
 
Oj! Nu när jag ser bilden så inser jag att den längsta delen nästan är till höftbenen!

Jag hatar mitt jobb!

Det är INTE okej att ringa klockan sex en torsdagskväll och kräva att jag ska ta ett jobb dagen efter när jag enligt mitt schema ska vara ledig. Jag skulle ha tre dagars helg, inget jäkla skitjobb! Men att säga nej är inte ett alternativ. Det får man inte göra. Då bryter ett helvete lös! Jag får bara ångest av hela skiten, men vet inte vart jag ska söka nytt jobb.

Hårlängd

Jag vet inte om ni har stött på olika utryck för hårlängder, men jag tänkte ta upp några lite mer kända. Man brukar mäta längden när håret ligger på ryggen. Att mäta det framtill är inte helt tillförlitligt, framförallt inte på kvinnor.
 
 

Chin Length - CL = "Haklängd/käkbenslängd"

 

Shoulder Lenght - SL = axellångt

 

Armpit Lenght - APL = "armhålelängd"

 

Brastrap Lenght - BSL) = "BH-bandslängd"

 

Mid Back Lenght - MBL = "ryggmittslängd" Detta används för att beskriva allt hår som är längre än till BH-bandet och kortare än midjelångt

 

Waist Lenght - WL = midjelångt

 

Hip Lenght - HL = höftlängd

 

Tailbone Lenght - TBL = "svanskotelångt"

 

Classic = nedanför rumpan

 

Mid Thigh Lenght  = "mitt på låren"

 

Knee Lenght  = knälångt

 

Calf Lenght = vadlångt

 

Ankle Lenght = ankellångt


Flor Lenght = golvlängd


Att klassificera hår

Jag vet inte om ni någon gång har stött på att någon skriver att de t ex har 1bF-hår. 
  Men vad betyder det och vad har du för nytta av att förstå det?
  Svar: Det talar om vad en personen har för hårtyp. Detta kan vara bra att veta t ex när du försöker hitta hårprodukter. Det en person rekomenderar behöver inte fungera i ditt hår. Men oddsen att det faktiskt fungerar ökar om du och den som rekomenderar har samma eller liknande hårtyp.
 
När du söker hårtips kan det också vara bra att veta om du ska kolla runt bland 1a-hår eller 4b. T ex hur det ska borstas, hur gör andra för att det inte ska bli tovigt så fort det är utsläppt o.s.v
 
Så här fungerar det:
 
Första klassificeringen=struktur:
 För att kunna avgöra strukturen på håret så gäller det att håret har fått lufttorka och inte har varit flätat eller innehåller produkter så som hårspray, mousse, m.m
 
  1a. Spikrakt
  1b. Rakt med lätt självfall. Volym utan att vara vågigt.
  1c. Rakt med självfall. Inte lockigt men en eller två lättare vågor.
 
  2a. Lösa utsträckta vågor i hela håret.
  2b. Kortare mer synliga vågor. Vågor som liknar dem man får efter att ha flätat ett fuktigt hår.
  2c. Synliga vågor och enstaka spiralformade lockar.
 
  3a. Stora lösa spirallockar.
  3b. Spänstiga lockar.
  3c. Täta korkskruvslockar.
 
  4a. Täta, krulliga lockar.
  4b. Täta, krulliga lockar som böjer sig i skarpa vinklar.
 
Andra klassificeringen=stråtjocklek:
  F=fin. Tunna, ibland nästan genomskinliga strån. Om du rullar ett strå mellan fingrarna så känns det knappt eller så känns det som en silkestråd.
 
  M=Medium. Varken fina eller grova. Om du rullar ett strå mellan fingrarna så känns det som en bomullstråd.
 
  C=grovt/coarse. Tjocka hårstrån. T ex asiatiskt hår. Om du rullar ett strå mellan fingrarna så känns det hårt och trådigt.
 
Tredje klassificeringen=mängd.
För att mäta tjockleken så sätter du upp håret i en hästsvans med en snodd. Mät sedan med måttband/snöre runt håret under snodden. Har du uppklippt hår så kan det vara bättre att sätta snodden mitt på huvudet för att få med så mycket hår som möjligt och därför få ett mer tillförlitligt resultat

i – tunt - mindre än 5 cm
ii – normalt - 5-10 cm
iii – tjockt - mer än 10 cm
 
Jag har 1bFii-hår och vet därför att om jag får en produkt rekomenderad av någon som har 1a/b/cF-hår så är det mer troligt att det fungerar än om någon som har 4aC-hår rekomenderar en produkt till mig. Jag vet även att håruppsättningar som fungerar för någon med M- eller C-hår ofta inte fungerar för mig då mitt hår bara glider ur.
 
Hoppas att ni förstår och har någon nytta utav den här lektionen i klassificering.

RSS 2.0