Fyra år utan schampo

Nu har det gått över fyra år sedan jag började med balsammetoden så det är väl dags för mitt årliga inlägg. Hehe.
 
 
För er som vill läsa om vad balsammetoden är: http://tatsu.blogg.se/2013/october/balsammetoden.html#comment
 
Ska nog skriva ett nytt inlägg om BM någon dag som är lite bättre uppstrukturerat och informativt än det gamla...

Nio år

Idag firar jag och Pucca nio års vänskap och Puccas dopdag!
 
30/03-08
 
Aldrig har jag blivit vän med någon så snabbt och inte har jag fått andra tillfällen att döpa någon med en colaflaska i huvudet! Grattis till oss!
 
Nästa år får det bli ett riktigt tio-årsjubileum!

Zombie...

Äntligen är min käkledsinflammation borta! Då kanske jag kan sluta vara så otroligt trött och håret kanske kan börja växa i normal fart igen, då det har stått stilla dem senaste veckorna.
 
Idag är jag supertrött ändå, då jag inte sov bra inatt, men jag kan åtminstone gäspa utan att det gör ont.
 
Inlägg kommer när jag känner mig mindre som en zombie.

Stocholm 25/03-17. Bildbomb!

Igår hade jag en väldigt rolig dag med Cissi och Pucca i Stockholm!
 
Cissi.
 
Pucca bakom sin mobil.
 
Överst mina hemgjorda tortillabröd med innehåll. Underst Cissis sushi. Kan lova att jag var avundsjuk även om min mat smakade bra!
 
Efter en dags shopping så blev det fika på Starbucks!
 
 
Pucca fick ta en bild på mig och konstaterade att jag är den utav oss tre som tar överlägset flest selfies... Men så har jag den mest aktiva bloggen också. Hehe.
 
Även om man kan tro att Pucca har sprängt sitt konsto så är hon oskyldig. Förutom muggen med svart läppstift (kan ni gissa vems det är?), så tillhör resten av grejerna en grupp som satt där innan.
 
Min frisyr efter att jag har börjat dra ur alla spin pins och amish pins.
 
Mina naglar.
 
Mina inköp: Manga, en spegel, tre cd-svkivor och en mossagat som hänge till en framtida hårpinne.
 
Självklart en ny solfjäder till min samling. En tekanna i gjutjärn med inbyggd sil som jag inte kunde låta bli att köpa och två stora teklämmor.

Experiment. Att borsta håret som man gjorde förr i tiden

De problem som jag har med hår och hårbotten (förutom att håret kan glida ur vilken uppsättning som helst) är torrhet. Hårbotten blir lätt torr och flagar och längderna i håret brukar också bli torra.
 
Förutom att jag tvättar med balsammetoden så har hårbottensmassage, inpackningar av b la olja, te och fermenterat risvatten hjälp enormt, precis som olja i längderna mellan tvätt, men det har ju inte tagit bort problemet helt.
 
Att fördela ut fettet i längderna med en svinborste har också gjort skillnad, men jag har egentligen aldrig fått ner fettet mer än några decimeter i mitt hår.
 
 
Nu till mitt experiment!
 
Förr i tiden så la man mer tid på att borsta håret. Hela håret! Detta har jag nu testat i ca två veckor.
 
 • Sedan ca en halv vecka efter att jag tvättade håret, så har jag en gång om dagen (med undantag för dem dagar då jag haft samma flätor två dagar i rad), borstat håret sektion för sektion med en svinborste, efter att ha rett ut det med en bredtandad kam.
 
 
 • Ca en vecka efter tvätt så la jag även till en snabb hårbottensmassage innan jag borstade det.

Jag är själv chockad över det otroliga resultatet!
 • Min hårbotten kliar ingenting alls!
 • Förr så har hårbotten, även om den egentligen varit mindre torr när det närmar sig tvätt, flagat en hel del då jag inte helt lyckats massera bort alla gamla hudrester. Nu finns det 17 dagar efter den senaste tvätten inte en enda lös hudflaga att hitta!
 
 
 • Fettet har jag lyckats sprida långt ner i längderna och den delen där jag har fått ner mindre fett har jag bara behövt ha lite arganolja i.

 • Den främre delen av håret som annar brukar bli torrare än resten utav håret och därmed mer slitet, har inte alls varit torrare nu. Fettet har blitvit jämnt fördelat i hela håret.
 
 
 • Jag försöker inte påstå att mitt hår är rent eller ser fettfritt ut. Det ser fett ut om det är utsläppt och under starkt ljus.

 • Fram tills dag 15 så hade jag det uppsatt i en knut på jobbet och ingen anade att det inte var glansigt för att det var nytvättat. Dag 16 och 17 så har jag haft det i inbakade flätor och åter så har ingen kunnat ana att mitt hår var så "glansigt och fint" för att det började bli fett. Ärligt talat så är mitt hår i princip lika glansigt när det är nytvättat som när det är fett.

 • När jag känner på mitt hår så har jag ingen lust att någonsin tvätta det igen! Det känns inte fett. Du får inget fett på fingrarna och du kan gnugga ett papper mot håret utan att det fastnar något fett på det (ja, jag har testat).

 • Det är lätt att reda ut och känns otroligt lent och mjukt! Med risk för att låta lite narcissistisk så känns det utan att överdriva som silke!
 
 
Idag så är det dessvärre dags att tvätta håret. Även om jag älskar hur mitt hår känns och det inte luktar, så får jag anpassa mig efter samhället. Hehe.
 
Men jag kommer definitivt att lägga till dem här extra minuterna med borstning varje dag i min hårvårdsrutin! Det känns som väldigt lite jobb för ett fantastiskt resultat!

Vårkväll

 
 
 

Bloomers

Dagens syprojekt! Ett par bloomers!
 
 
Som vanligt så har jag inte använt mig utav något mösnter utan bara sytt och klippt på fri hand utan att ha någon som helst idé om hur man "ska" göra.
 
Det gick faktiskt snabbt och smidigt att sy dessa!
 
De är inte på något sätt gjorda för att vara snygga, utan för att vara varma och skyddande under kjolar och klänningar. Framförallt som på bilden, under kortare lolitaklänningar.
 
Om jag får tag i strumpeband/strumpebandshållare eller vad själva hållarna nu heter, så kan det bli så att jag syr fast hållare för dessa då jag är trött på att ständigt dra upp strumporna... 
 
Så nu har ni fått se mina underbyxor! Ojojoj, tur att vi inte lever på 1800-talet! Då hade det varit riktigt oanständigt! Hahaha.

En uppdatering igen

Det har inte varit så mycket aktivitet från mig vare sig här eller på ifokus den senaste tiden.
 
Jag har fortfarande inflammerade käkleder. Det är lite bättre nu och jag kan få upp munnen lite mer, men det tar sin lilla tid att läka.
 
Jag har även upplevt vad jag tror är konstiga bieffekter utav inflammationen... B la flimmer för ögonen, extrem ljuskänslighet och självklart extrem trötthet. Så ärligt talat så har jag i princip inte gjort någonting produktivt förutom att jobba den senaste veckan.
 
 
Jag har blogginlägg planerade och håller på med tre artiklar till hår.ifokus och en till te.ifokus, men jag ska bara ha orken att få färdigt dem.
 
Jag har även två stycken syprojekt att påbörja och ett "hårexperiment" att uppdatera er om inom den närmaste framtiden.
 
Så håll tummarna för att inflammationen ger med sig snart så att jag får lite mer energi! Nästa helg ska jag dessutom till Stockholm så då vill jag verkligen inte må så här!

Suck

Jag har varit så glad att av alla mina dåliga leder så har käkarna klarat sig utan att krångla! Fram tills igår...
 
Nu har jag uppenbarligen en käkledsinflammation på båda sidorna!
 
Jag kan inte gapa fullt. Det gör så klart ont och är varmt och svullet. Om jag pratar en längre stund så börjar jag låta som en läspande treåring. Jag är enormt trött utav inflammationen och det gör ont att gäspa.
 
Jag bara hoppas att det går över snabbt!

Hårvård genom historien. Hårtvätt och schampo. Del 2.

Tiden mellan tvättarna

Hårvården mellan tvättarna såg också annorlunda ut på den tiden. Idag går den mest ut på att slita i håret med plastborste och dra upp det i en hästsvans eller platta det. Förr i tiden så lades mer tid på att vårda håret och man använde inte plastborstar.

 

 

 

Man använde b la kammar och borstar utav trä, horn och ben för att reda ut tovor och borstar utav djurhår, som t ex gethår och svinborst för att släta till håret och fördela fettet.

 

 

 
 

Alla har väl hört talas om att man får ett vackert hår utav 100 drag med borsten om dagen? Det är faktiskt inte en myt även om det inte automatiskt ger en prinsesshår eller fungerar med en plastborste. Inte är 100 drag en magisk siffra heller.

 

Det mest effektiva för detta är en borste utav t ex svinborst och borsta igenom hela håret ordentligt och med många drag. Det masserar skalpen, vilket stimulerar blodcirkulationen och kan främja hårväxten. Det rengör även hårbotten genom att avlägsna gammal hud och fördela ut fetten i längderna.

 

På så vis undvek man inte bara att fettet var samlat på ett ställe utan det kunde även absorberas utav håret. Det är nämligen vårdande och återfuktande för håret. En lagom mängd fett fördelat över håret ger ett friskt och glansigt hår.

 

 
 
 

Det fanns även "produkter" för att minska fettet i håret. T ex så användes svart te utav många damer på den viktorianska tiden i hårbotten varje kväll mot fett hår (jag har läst om några som har testat det idag, med ett lyckat resultat).

 

Även "torrschampon" utav t ex mjöler kunde appliceras i håret på kvällen för att sedan borstas ur på morgonen, då det hade sugit upp överskottsfettet. (Detta har jag själv testat och det fungerar för att kunna dra ut på tiden mellan tvättarna.)

 

 

 
 

Hårtvättarna

Här finns det en enorm mängd utav metoder och recept. Allt från att tvätta håret med endast vatten till äggtvättar och komplicerade recept innehållande alkoholer m.m.

 

En utav anlednignarna till att t ex WO (water only=bara vatten) fungerade var att man förr i tiden inte använde silikoner och mineraloljor som man behöver sulfater för att lösa upp.

 

Idag skriks det ut att "det här schampot passar alla hårtyper!". Förr i tiden så var hårtvätt och hårvård lite mer individanpassat och var och en fick prova sig fram för att se vad som passade ens eget hår.


Hårvård genom historien. Hårtvätt och schampo. Del 1.

Schampo och hårtvätt är idag samma sak för många, men faktum är att schampo är ett relativt nytt påhitt.

 

Ordet

Idag är schampo en rengörande produkt för b la hår som oftast innehåller sulfater, men ordet schampo (shampoo/champi) kommer egentligen från Indien och är en form utav huvudmassage.

 
 

Schampo som hårtvätt

Under 1920-talet började schampo för hårtvätt komma ut på marknaden, även om inte alla var så snabba att haka på den trenden. På den tiden marknadsfördes det som ett snabbt, enkelt och effektivt sätt att tvätta håret. Då var inte hårtvätt någonting man gjorde dagligen, utan det är någonting som har blivit en standard endast under de senaste årtiondena och är än idag inte standard över hela världen.

 

 

 

Tiden innan schampo

Många tänker sig att innan schampo kom ut på marknaden så var alla ohygieniska, hade flottigt och äckligt hår. Det är en myt!

 

Folk har tvättat håret i tusentals år utan kemikalier. Det är fullt möjligt att göra idag också! Självklart så fanns det folk med dålig hygien och skitigt hår på den tiden också. Framförallt fattigt folk som arbetade hårt och hade dålig tillgång till b la rent vatten.

 

Men precis som idag så var utseendet viktigt för folk förr i tiden också. Framförallt för folk från dem högre samhällsklasserna. Kvinnlighet har många gånger definierats utav långt och glansigt hår.

 

Nog har vi alla sett bilder och målningar på damer med vackert hår från b la den viktorianska tiden och medeltiden!

 

 
 

Hur man tvättade håret

Först och främst så tvättade man inte håret lika ofta som idag. Att tvätta håret mer än en gång i veckan har i de flesta tider och kulturer snarare setts som någonting onormalt. Anledningarna till detta är enkla.

 • Att släpa in och värma vatten var en jobbig och tidskrävande syssla.

 • Att tvätta och torka håret dagligen fanns det inte tid till.

 • Det behövdes inte.

Idag använder de flesta sulfater som torkar ut håret och därmed får håret att producera ännu mera fett. Det gjorde man inte förr i tiden. Att tvätta håret ofta leder också till en ökad fettproduktion. Våra kroppar är skapta för att producera lagom med fett för att vårda hud, hår och hårbotten även om folk idag är livrädda för allt som kommer från våra egna kroppar.

 

 

 
 

Modet har också sett annorlunda i olika tider. Idag ska håret helst vara så rent att det står åt alla håll och kanter. Under många tidsperioder och än idag i vissa delar utav världen så var det modernt med t ex oljade frisyrer.

 

De filmer som idag ska återspegla den viktorianska tiden ger inte rätt bild utav damernas hår. Det var nämligen inte "torra" frisyrer man bar. Lockarna brukade vara oljade. Faktum är att frisyrerna och håret ofta var så oljat att om någon lutade huvudet mot t ex en soffa så skulle det med största sannolikhet ha lämnat en fet fläck. Det fanns gott om oljor och produkter som inte bara skulle vårda håret utan även hjälpa till att hålla ihop frisyrerna.

 

 

 
 

Mitt eget hår luktar inte när det är smutsigt. Det beror dels på min kost och att mitt hår är vant vid att bli tvättat mer sällan. Förr i tiden så åt man sällan socker, inga kemiska tillsatser och mindre kött. Dessa livsmedel är nämligen ofta en orsak till att vissa luktar illa.

 

För dem vars hår luktade förr i tiden så fanns det parfymer och oljor för att dölja den lukten.

 

Del 2 kommer imorgon.


Hårvård genom historien?

Ett utav mina intressen som ni har märkt, är hår. Ett annat är historia. Just nu så håller jag på att läsa en hel del om hårvård på den viktorianska tiden. Nog hade damerna på den tiden vackert hår utan dagen sulfater och silikoner!?
 
Så nu till min fråga. Skulle ni vara intresserade av att läsa inlägg här om hårvård genom historien? En del saker är bara roliga att läsa om och andra riktigt användbara. Dessa inlägg skulle självklart vara mer lättlästa än dem artiklar och böcker som skrevs på den tiden. Så vill ni att jag ska skriva om det?
 
Om det verkar intressant så kan jag även slänga ihop lite om smink och hudvård.

Amish pins och dagens frisyr.

 
Efter som att jag inte har lyckats hitta amish pins i Sverige men länge velat testa dem, så var det en mycket vänligt själ på Long Hair Community, som helt gratis skickade sex stycken oanvända till mig, som hon själv inte använder! Tack!
 
För min standardknut så har jag använt tre stycken.
 
När jag har hinnit testa dem några gånger så återkommer jag med vad jag tycker om dem. Första intrycket är i alla fall positivt!

Ny hårpinne 10/03-17

Här den senaste hårpinnen jag har gjort. Egentligen så var den klar för någon dag sedan, men då jag har använt mössa så inviger jag den idag, då det är varmare ute.
 
Material: hickory (amerikansk valnöt)
Färgad: med kaffe
Ytbehandling: kokosolja och bivax.
 
Den skruvas in som spin pins, med undantag för att man får skruva åt fel håll. Det tänkte jag nämligen inte på förens den var nästan klar. Hehe, men det gör ingenting.
 
Den känns stabil och ska inte kunna glida ur. Däremot så kan mitt Houdini-hår glida ur knuten, men det är en annan sak...
 

Jag tror att mitt hår har beslutsångest...

 
En gång i tiden så var det 1b (lätt våg i som på bilden) sedan blev det 1a (spikrakt). Nu verkar det vilja vara 1b igen...

Glöm inte borsten och kammen!

Idag är det hårtvättsdag för mig. Det innebär att det även är "verktygstvätt". Jag tvättar håret varannan vecka eller mer sällan och varje gång gör jag även rent min kam och borste. Detta är någonting som alla borde göra minst en gång i månaden!
 
Varför? undrar några utav er nu. Svaret är enkelt. När du borstar ditt hår, då det är skitigt så hamnar allt detta fett i borsten. Om du dessutom använder produkter som t ex hårsprej eller torrschampo så hamnar även dessa i borsten.
 
När du sedan borstar ditt rena hår så hamnar fett, smuts och produkter från borsten i ditt rena hår, som snabbt blir skitigt igen.
 
Jag använder en bredtandad kam i trä och en svinborste till mitt hår.
 • Börja med att ta bort allt hår. Enklaste sättet att ta bort hår från en svinborste är med en kam.
 
 • Blöt upp dina verktyg och häll i lite schampo, tvål eller som jag har gjort på bilden, balsam.

 • Jag masserar in detta i borsten med kammen. Svinhåren går in mellan piggarna och gör på så sätt effektivt rent kammen.

 • Sedan masserar jag borsten lite till med handen.
 • Skölj sedan noggrant.

 • Torka lätt med en handduk och låt sedan lufttorka.
Jag har gjort rent träkammar och svinborstar regelbundet på det här sättet i flera år utan att dem har tagit någom skada utav detta.

"Udda" saker jag använder till håret

Ni som har hängt med här ett tag vet redan att det för mig är helt normalt att hämta dem flesta utav mina "hårprodukter" ur skafferiet och kylskåpet. Däremot så tror jag inte att jag har visat upp min hästborste än...
 
Jag vet inte exakt vad för hår det är i den, men mjukt är det.
 
För några år sedan så gav jag bort och sålde alla mina hästborstar. Alla utom denna som jag inte kunde skiljas ifrån. Det var nämligen så att när Vencer (min häst som inte längre lever) var liten så brukade han sova med huvudet i mitt knä, medan jag klappade honom. Jag fick då en borste för att kunna borsta honom, vilket jag b la brukade stå och göra i hagen. Detta var alltså min första borste att användas för vad som senare blev min häst.
 
När jag inte längre hade några hästar kvar så klarade jag helt enkelt inte av att sälja eller ge bort den borsten, utan behöll den som en minnessak.
 
 
Efter något år så kom jag på att den faktiskt går att använda till mitt eget hår (att jag inte kom på den innan är ett under, med tanke på alla gånger jag som yngre lånade hundens och hästarnas borstar till mitt eget hår...) Självklart så har jag tvättat borsten.
 
Jag använder denna som ett komplement till min svinborste när jag vill släta till håret lite extra och sprida ut "sebumet" lite mer.
 
Hans mamma brukade passa på att stå och sova medan jag var "barnvakt".

Grattis på 13:årsdagen!

Idag grattar vi Spinkis som fyller 13!
 
Fråga mig inte vilken utav korvarna som är Spinkis...
 
 
Det där med att ligga ner och äta trodde vi var en valpgrej... Så fel man kan ha!
 
Det har inte alltid varit lätt att vara mamma flera gånger om (utan att någonsin få valpar).
 
Hunden med stor mun!
 
Inga barn har varit för udda för att adoptera. (Förutom en jobbig malamutevalp...)
 
 
2016
 
Visst börjar hon blir trött och lite stel, men så länge det är roligt att ta promenader, jaga skator, vara avundsjuk på katterna och följa efter igelkottar (det kan hon göra i timmar, bara för att titta på vad dem gör) så får hon hänga med. Så grattis tanten min!

Du vet att du har långt hår...

När du inte längre kan luta dig framåt för att borsta/fläta det utan att det nuddar golvet.

Silverrengöring

Det här är ett gammalt husmorsknep som jag använder för att göra rent mina silversmycken, vilket brukar bli när jag färgar håret och ändå måste ta av dem.
 
 • För mindre föremål. Lägg aluminiumfolie i en skål.
 • För större föremål. Täck diskhon med aluminumfolie efter att du har suttit i proppen.
 • Häll i grovsalt och bikarbonat. (Jag har inga direkta mått utan häller bara i lite)
 • Häll på kokande vatten.
 • Låt ligga tills det har svalnat.
 • Ta upp ditt silver och skölj med vatten om du vill ha bort saltet och bikarbonaten. Låt torka.
 • Det fungerar som så att en kemisk reaktion gör att aluminumfolien drar åt sig oxideringen (missfärgningen på silvret).

RSS 2.0