Hårvård genom historien. Hårtvätt och schampo. Del 2.

Tiden mellan tvättarna

Hårvården mellan tvättarna såg också annorlunda ut på den tiden. Idag går den mest ut på att slita i håret med plastborste och dra upp det i en hästsvans eller platta det. Förr i tiden så lades mer tid på att vårda håret och man använde inte plastborstar.

 

 

 

Man använde b la kammar och borstar utav trä, horn och ben för att reda ut tovor och borstar utav djurhår, som t ex gethår och svinborst för att släta till håret och fördela fettet.

 

 

 
 

Alla har väl hört talas om att man får ett vackert hår utav 100 drag med borsten om dagen? Det är faktiskt inte en myt även om det inte automatiskt ger en prinsesshår eller fungerar med en plastborste. Inte är 100 drag en magisk siffra heller.

 

Det mest effektiva för detta är en borste utav t ex svinborst och borsta igenom hela håret ordentligt och med många drag. Det masserar skalpen, vilket stimulerar blodcirkulationen och kan främja hårväxten. Det rengör även hårbotten genom att avlägsna gammal hud och fördela ut fetten i längderna.

 

På så vis undvek man inte bara att fettet var samlat på ett ställe utan det kunde även absorberas utav håret. Det är nämligen vårdande och återfuktande för håret. En lagom mängd fett fördelat över håret ger ett friskt och glansigt hår.

 

 
 
 

Det fanns även "produkter" för att minska fettet i håret. T ex så användes svart te utav många damer på den viktorianska tiden i hårbotten varje kväll mot fett hår (jag har läst om några som har testat det idag, med ett lyckat resultat).

 

Även "torrschampon" utav t ex mjöler kunde appliceras i håret på kvällen för att sedan borstas ur på morgonen, då det hade sugit upp överskottsfettet. (Detta har jag själv testat och det fungerar för att kunna dra ut på tiden mellan tvättarna.)

 

 

 
 

Hårtvättarna

Här finns det en enorm mängd utav metoder och recept. Allt från att tvätta håret med endast vatten till äggtvättar och komplicerade recept innehållande alkoholer m.m.

 

En utav anlednignarna till att t ex WO (water only=bara vatten) fungerade var att man förr i tiden inte använde silikoner och mineraloljor som man behöver sulfater för att lösa upp.

 

Idag skriks det ut att "det här schampot passar alla hårtyper!". Förr i tiden så var hårtvätt och hårvård lite mer individanpassat och var och en fick prova sig fram för att se vad som passade ens eget hår.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0