Hårvård genom historien. Hårtvätt och schampo. Del 1.

Schampo och hårtvätt är idag samma sak för många, men faktum är att schampo är ett relativt nytt påhitt.

 

Ordet

Idag är schampo en rengörande produkt för b la hår som oftast innehåller sulfater, men ordet schampo (shampoo/champi) kommer egentligen från Indien och är en form utav huvudmassage.

 
 

Schampo som hårtvätt

Under 1920-talet började schampo för hårtvätt komma ut på marknaden, även om inte alla var så snabba att haka på den trenden. På den tiden marknadsfördes det som ett snabbt, enkelt och effektivt sätt att tvätta håret. Då var inte hårtvätt någonting man gjorde dagligen, utan det är någonting som har blivit en standard endast under de senaste årtiondena och är än idag inte standard över hela världen.

 

 

 

Tiden innan schampo

Många tänker sig att innan schampo kom ut på marknaden så var alla ohygieniska, hade flottigt och äckligt hår. Det är en myt!

 

Folk har tvättat håret i tusentals år utan kemikalier. Det är fullt möjligt att göra idag också! Självklart så fanns det folk med dålig hygien och skitigt hår på den tiden också. Framförallt fattigt folk som arbetade hårt och hade dålig tillgång till b la rent vatten.

 

Men precis som idag så var utseendet viktigt för folk förr i tiden också. Framförallt för folk från dem högre samhällsklasserna. Kvinnlighet har många gånger definierats utav långt och glansigt hår.

 

Nog har vi alla sett bilder och målningar på damer med vackert hår från b la den viktorianska tiden och medeltiden!

 

 
 

Hur man tvättade håret

Först och främst så tvättade man inte håret lika ofta som idag. Att tvätta håret mer än en gång i veckan har i de flesta tider och kulturer snarare setts som någonting onormalt. Anledningarna till detta är enkla.

  • Att släpa in och värma vatten var en jobbig och tidskrävande syssla.

  • Att tvätta och torka håret dagligen fanns det inte tid till.

  • Det behövdes inte.

Idag använder de flesta sulfater som torkar ut håret och därmed får håret att producera ännu mera fett. Det gjorde man inte förr i tiden. Att tvätta håret ofta leder också till en ökad fettproduktion. Våra kroppar är skapta för att producera lagom med fett för att vårda hud, hår och hårbotten även om folk idag är livrädda för allt som kommer från våra egna kroppar.

 

 

 
 

Modet har också sett annorlunda i olika tider. Idag ska håret helst vara så rent att det står åt alla håll och kanter. Under många tidsperioder och än idag i vissa delar utav världen så var det modernt med t ex oljade frisyrer.

 

De filmer som idag ska återspegla den viktorianska tiden ger inte rätt bild utav damernas hår. Det var nämligen inte "torra" frisyrer man bar. Lockarna brukade vara oljade. Faktum är att frisyrerna och håret ofta var så oljat att om någon lutade huvudet mot t ex en soffa så skulle det med största sannolikhet ha lämnat en fet fläck. Det fanns gott om oljor och produkter som inte bara skulle vårda håret utan även hjälpa till att hålla ihop frisyrerna.

 

 

 
 

Mitt eget hår luktar inte när det är smutsigt. Det beror dels på min kost och att mitt hår är vant vid att bli tvättat mer sällan. Förr i tiden så åt man sällan socker, inga kemiska tillsatser och mindre kött. Dessa livsmedel är nämligen ofta en orsak till att vissa luktar illa.

 

För dem vars hår luktade förr i tiden så fanns det parfymer och oljor för att dölja den lukten.

 

Del 2 kommer imorgon.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0